Blog

May 14
Benodigdheden voor de nieuwe V2 Bèta software

​Gisteren hebben we de nieuwe V2 Bèta software voor het monitoren en loggen van gas en elektra online gezet.

De nieuwe software heeft een totaal andere aanpak voor het deployen en configureren van de software. Zo is het niet langer nodig om Visual Studio te gebruiken. Alle configuratie settings kunnen achteraf via de webinterface gedaan worden.

Benodigdheden om de Netduino Plus 2 te laden met de nieuwe software:​

  • .Net Micro Framework SDK V4.3
  • Netduino SDK V4.3
  • DfuSe V3.0.3 firmware upgrade software
  • Netduino Plus 2 V4.3.0.0 Bèta 1 firmware

 

Alle benodigde software is te vinden in de download package op de CodePlex pagina van deze versie.

Enkele zaken uit de vorige versie blijven wel gewoon van kracht en dan met name de hardware matige kant. Er zal nog steeds een elektronische schakeling gesoldeerd moeten worden om de Netduino Plus 2 op de juiste manier aan te sluiten op de P1 poort, de S0 poort en de temperatuur meter.

De informatie hoe dat te doen is en wat je er voor nodig hebt staat nu nog in de oude V1.3.1 handleiding beschreven en wordt binnenkort overgehaald naar de nieuwe handleiding.

Veel succes met testen en laat vooral weten via het topic op GOT tegen wat voor problemen je aanloopt zodat we de uiteindelijke versie zo foutvrij mogelijk kunnen releasen.

May 13
V2 beta is released!

​De V2 beta software is released. Vanaf vandaag te downloaden via deze link.

De schakeling die gebruikt dient te worden voor het uitlezen van de P1 poort, temperatuure en de S0 poort is gelijk aan de oude versie. Die informatie kan opgehaald worden uit de documentatie van de V1 versie en is te vinden op deze link.

Nog geen volledige handleiding, die volgt later.

 

Veel monitor plezier!

Apr 23
Nieuws over de V2 versie

​Binnenkort zal de V2 versie online komen met ook verbeteringen aan de hardware kant voor wat betreft de schakelingen die nodig zijn om de P1 poort en de S0 poort uit te lezen. Op dit moment zijn er bij sommig gebruikers problemen met vastlopers die hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt worden door kapotte ic's van de hardware om de P1 poort uit te lezen of spanningsfluctuaties die een juiste werking dwars zitten.

Binnenkort meer nieuws!

Apr 22
Rapportages

Het mooie van het bijhouden van je verbruik en opbrengsten is natuurlijk dat je historie kan bekijken en vergelijken met het huidige verbruik of de huidige opbrenst. Tot op heden is de April maand een fijne maand voor wat betreft de opbrengsten van de zonnepanelen bij mij. Er zijn nog acht dagen te gaan maar toch zit ik al goed richting de opbrengst van vorig jaar april. De verwachting is nu wel dat April 2013 meer zal opbrengen dan April 2012.

Opbrengst.png 

​April 2012​162kWh
​April 2013 tot en met de 22e​145kWh

 

Deze rapportages zijn gemaakt met Plugwise omdat deze al sinds eind November 2011 de opbrenst aan het loggen is.

Als de P1 Port Monitoring oplossing een jaar draaid kunnen we mooi gaan vergelijken. Het voordeel daarvan is dat je zelf bepalen kan waarvandaan je wilt rapporteren. Aan de Plugwise rapporten is niet genoeg naar mijn wens aan te passen.

Apr 17
Solar Solutions 2013

Vandaag ben ik naar de Solar Solutions 2013 gegaan. In de Expo Haarlemmermeer vond deze beurs plaats op 17 en 18 april 2013.

Veel stands met de nieuwste oplossingen en producten voor zonne-energie gerelateerde producenten. Veel nieuwe zonnepanelen, zonnecollectors, inverters en montage oplossingen.

Op dit moment heb ik geen direkte plannen voor uitbreiding van mijn systeem maar het is wel interessant om een en ander bij te houden.

Waar ik in ieder geval even een praatje gemaakt heb is bij de stand van Plugwise. Plugwise is een producent van energiemanagement systemen voor thuis- en bedrijfsmatig-gebruik. Zelf heb ik op dit moment ook een leuke set staan met een Smile P1, enkele Circle pluggen en twee keer een Stealth.

Er komen enkele leuke nieuwe producten aan:

  • Smile P0
  • Smile Pulse

 

De Smile P0 kan gebruikt worden om op digitale meters aan te sluiten waar geen P1 poort op zit maar wel een P0 aansluiting. Deze wordt aangesloten op de metalen ring van de meter.

WP_20130417_003.jpg 

Voorbeeld van een meter met een P0 aansluiting

De Smile Pulse wordt voorzien van een drietal ingangen waar een pulse meter op aangesloten kan worden. Het mooie hiervan is dat als je een watermeter digitaal kan aflezen met pulsen, dat je in de Source software ook je watermeter kan uitlezen. En natuurlijk de bekende S0 pulse electriciteitsmeters voor de bruto opwek van de zonnepanelen.

Verder heeft elke Smile P1 en Smile P0 ook een USB poort. Deze USB poort gaat in de toekomst gebruikt kunnen worden voor logging naar de USB stik in plaats van naar de cloud. Er zijn mensen die geen abonnement willen afsluiten en de data niet in de cloud willen hebben bij Plugwise. Daarvoor wordt deze oplossing binnenkort gebruikt kunnen worden via een toekomstige firmware update. De USB stik kan dan tegen een gering bedrag aangeschaft worden via Plugwise waarop dan een beveiligings certificaat staat zodat deze gebruikt kan worden voor die toepassing.

Persoonlijk vind ik het wat raar dat het op deze manier zal moeten gaan, mijn lijkt het logischer dat er een certificaat gedownload zou moeten kunnen worden om deze op een eigen USB stick te plaatsen.

Leuk om zo gezien te hebben dat ook Plugwise verder ontwikkeld.

Natuurlijk werken ook wij door aan onze oplossing voor de Netduino. Want om nou te zeggen dat Plugwise goedkoop is...

Het is goed materiaal waar ik volledig achter sta, maar de Netduino oplossing is beter voor de electra klusser met beperkt budget of voor de electra klusser die Plugwise te duur vind. De Netduino oplossing vergt behoorlijk wat kennis van ontwikkeling, websites etc.

Plugwise is natuurlijk ook beter voor de mensen die een plug en play systeem zoeken. Het is klaar en het werkt.

Apr 01
Welkom op onze P1 Poort logging blog pagina

Leuk dat je langskomt om deze blog te lezen. Hier zullen blogs geplaatst worden over ons Netduino P1 poortlogging systeem en andere logging en monitoring systemen.

 

Groetjes,

JoopC and Gé Brander